Constant 41 jaar


2 januari 1933

- aan Eric van der Steen van CvW, Bergweg 20, Hilversum, 02.01.1933

- DVB verliesmakend
De redactie van De Vrije Bladen zal gaarne uw bundel “Droesem” behouden. (Kan de ondertitel “honderd kwatrijnen” weg?
Het honorarium wordt voor ieder cahier vastgesteld en is niet afhankelijk van de losse verkoop - die overigens gering is en waarmee iets van de onkosten gedekt moeten worden. Kleine tijdschriften hebben, nu het publiek in de eerste plaats op zijn “geestelijke goederen” bezuinigt, een zeer kommervol bestaan. Ook De Vrije Bladen werken tegenwoordig met belangrijk verlies.


3 januari 1933

- van A. Roland Holst aan CvW, 03.01.1933

- bezoek Bergen
Het spijt mij erg, dat mijn poging jullie, toen ik in Hilver­sum was, te bezoeken, mislukte.
Kan je je niet eens een weekend buiten de Hilversumsche lanen begeven en mijn gast zijn? Ik zou dat bijzonder gezellig vinden, vooral waar jullie bezoek bij mij in september misliep. Tot mijn spijt heb ik hier te weinig logeerruimte, om Zus te vragen, ook mee te komen. Ik hoop erg, dat je’t doen zal. Wat zou je zeggen van Zaterdag de 21ste? Schrijf dan ook even hoe  laat je in Bergen aankomt, dan haal ik je van de tram. En mocht er een speciaal merk cigarette zijn, waar je ziel en zinnen niet buiten kunnen, meld mij dat dan ook, opdat ik mij van hetzelve voorzie.
Ik had je o.a. willen vragen, of je geneigd zou zijn, zoo nu en dan eens een Hollandsch boek voor "de Gids" te bespreken. Enkele dagen geleden had ik 't er ook met Pom N. over, die mijn voorstel ondersteunt.


11 januari 1933

- aan J. Greshoff van CvW, Bergweg 20 Hilversum, 11.01.1933

- niet in Groot Nederland
Verleden woensdag kreeg ik je briefje aangaande mijn stuk voor Groot Nederland, waarin je me meldt, dat het in het Febr.num­mer geplaatst zal worden. Zaterdag krijg ik mijn stuk via Eva Raedt- de Canter terug, dat het niet geplaatst wordt. Bij navraag bericht dezelfde dame mij, dat "van een ander redac­tioneel besluit redactioneel niets bekend is". Wie reimt sich das? Niet de reden dat het niet geplaatst werd bevreemdt mij - plaatsgebrek, de bekende nette manier om te weigeren -, maar hoe jij bericht kon krijgen dat het wel geplaatst werd en nog wel in het Febr.nummer.


februari 1933

- aan J. Greshoff van CvW, ongedateerd, waarschijnl. februari 1933

- Victor van Vriesland,Vestdijk
Je vergeet, dat ik met van Vriesland heb te correspondeeren en hij mag vele goede eigenschappen hebben, maar in correspondee­ren is hij over het algemeen niet de vlugste. Heb dus nog even geduld, ik zal hem wederom schrijven. Je zet er anders vaart achter! Ook met dat nummer van Vestdijk. Ik zal het wel voor je los krijgen, breng jezelf daarvoor maar niet aan de bedel­staf.

- boemeltreinen
Trouwens, ik beken ruiterlijk, dat de schuld bij mij ligt: ik had nog geen gelegenheid de dames er over te spre­ken - zulke aangelegenheden doe ik liever mondeling af -, maar woensdag ga ik naar ze toe omdat ik dan meteen nog andere dingen, de Vrije Bladen betreffend, moet behandelen. In Noord-Nederland hebben we alleen maar boemeltreinen, wij nemen onwillekeurig het tempo over!
Wees niet boos; en een vriendschappelijke hand van je CvW


15 februari 1933

- van A. Roland Holst aan CvW, 15.02.1933

Het boek van Jeanne v Schaik werd toevallig net in onze laat­ste aflevering door Pom besproken; dat is nu pech!
Helaas, sinds ik hier begin januari terugkwam ging de vrucht­bare regelmaat waarin ik het najaar-lang leefde, hopeloos verloren! Op het oogenblik zou ik zelfs geen datum kunnen noemen, om mijn uitnodiging van dien vorigen brief te herha­len, maar ik blijf toch hopen, dat er nog eens iets van komt. Hart. groet, ook aan Zus, van Jany


maart 1933

- aan J. Greshoff van CvW, ongedateerd, waarsch. maart 1933

- stuk Greshoff
Ik heb eindelijk antwoord van van Vriesland, dat hij accoord gaat. wil je je dus over het stuk over Cantré zetten?
CvW wil het voor 25 april hebben, honorarium: f 40,00.
Misschien mag ik nog releveeren, dat wij graag zooveel moge­lijk ook de persoon van Cantré in je stuk zagen verwerkt, d.w.z. dat wij levensloop en biographische bijzonderheden, voor zoover van belang voor mensch en werk, ook graag vermeld zagen.


25 maart 1933

- over CvW, Menno ter Braak aan E du Perron, 25.03.1933, in: Briefwiseling II EdP-MtB

Dinsdag nog een heel geslaagde opvoering van Ubu gezien in Utrecht, van studenten. Bij Marsman gegeten, met Ant; van Wessem was er ook.


april 1933

- aan J. Greshoff van CvW, ongedateerd, waarsch. april 1933

- Cantré, noodkreet
Mag ik er nu op rekenen, dat ik uiterlijk de 29ste je copij van Cantré in bezit heb? zoo niet, schrijf me dan omgaand. Maar bedenk, dat ik me dan van wanhoop ga verdoen, want ik móét een beschouwend stuk hebben in Juni, ik kan niet weer een proza­stuk hebben en niemand houdt woord, Engelman niet, die en stuk over de nieuwe Nederlandsche schilderkunst beloofd had en op mijn aandringen zelfs geen asem geeft ("Je krijgt het, je krijgt het" vertelt hij me nu al van januari af!) en ook anderen niet. Ik gooi nu mijn anker uit in jouw vasten grond, laat ik houvast hebben, Jan! Intusschen met hartelijke groeten.
Cantré was vorige maand bij me om de afbeeldingen te bespreken.


25 april 1933

Constant 42 jaar


2 mei 1933

- aan J. Greshoff van CvW, 02.05.1933

CvW vraagt Greshoff waar de copij voor het Mei-nummer over Cantré is gebleven.


8 juni 1933

- aan J. Greshoff, Brussel, van CvW, Bergweg 20, 08.06.1933

Over stuk van Greshoff [Cantré] dat maar niet komt. CvW heeft het nodig voor de cahiers [van de V.B.], hij kan na de "stopper" van mei niet weer "een stuk proza geven".
"Bedenk ook eens de nooden en lasten van een redacteur!"


14 juni 1932

- van Henk van Wessem aan CvW, 14.06.1933

- genealogisch onderzoek
Hierbij het gevraagde testament en nog een paar andere stukken die er mee in verband staan. In het testament komen 6 kinderen voor, waarvan een, onze directe voorvader Jacobus, zwemles had gehad van zijn paard met dodelijk gevolg. De andere 7 schijnen het dus eertijdig afgelegd te hebben. Wie is Gosewinus van Wessem? Jeroen  Sr. had een “obligatie”(hypotheek of zoo) op hem. Een neef? Wat de “onterving”betreft, de vier kinderen van Jacobus krijgen te samen 1/6, net als hun ooms en tantes (...). ik kan echter niet goed zien of er staat “hij”of “wij”.
Laat dat maar eens uitzoeken door letterzetters die vroeger je handschrift moesten lezen.

- Jeroen van Wessem, Secessie oorlog ; Charleston herinneringen
Wat het sneuvelen van Jeroen “Roon”van Wessem in de Secessie oorlog betreft, dat schijnt bij de laatste geruchten voor de Richmond stellingen geweest te zijn. Het was geen directe belegering. (...)
Je Charleston herinneringen slaan op de geslaagde manoeuvre van de Noordelijken om zich van de kust meester te maken, zoodat de Zuidelijken geen katoen aan Engeland en Engeland wapens meer aan de Zuidelijken konden leveren.
Precies weet ik ‘t ook niet meer, heb mij met de Burgeroorlog onledig gehouden toen ik nog in Amsterdam woonde, ze hebben er heel veel over in de Universiteits Bibliotheek. Het is een interessante oorlog en veel “moderner” als de Fransch-Duitsche van 70.

- bezoek aan zijn broer
Wel, ik zou met dat gezwam over de Burgeroorlog heelemaal vergeten om je te antwoorden op je vraag over mijn gaan naar Veere. Ik ga pas de laatste week van Juli. Je hebt dus nog den tijd. Als ‘t eenigszins kan, kom dan niet in de volgende twee weken, dan krijg ik ‘t erg druk en zou je niets er aan hebben, tenminste aan mij niet, (ik ben zoo pedant van mij te verbeelden dat dat ook een factor is.)

- schilderkunst Henk
Veel nieuws is er verder niet, ik ben weer een beetje met de kunst bezig, maar nog niet hard. Heb sinds Veere eigenlijk niet meer met olieverf geschilderd, ben op het oogenblik met waterverf aan het knoeien, waar ik echter niet veel van kan. De Derwischen staan op de plaats rust. Is meer iets voor winteravonden. Nu, so long, vele groeten aan jullie drieen van Henk


20 juni 1933

- van een tante aan CvW, 20.06.1933 [welke tante is onbekend]

- genealogisch onderzoek
Veel genoegen deed ons je brief van gisteren en in mijn kwaliteit van stokoude juffrouw huldig ik het ouderwetsche spreekwoord, - (stel nooit uit tot morgen wat ge heden doen kunt) - en beantwoord hem heden. We vinden het erg aardig en energiek van je dat je geen moeite spaart om onze origine tot op den bodem te bereiken.
Wat je vraag betreft over neef Koos zooals hij steeds genoemd werd, kan ik niet precies zeggen wanneer hij stierf ,aar kan je daar voor verwijzen naar de Waalsche gemeente te Amsterdam waarbij hij geen onbekende was. Hij heeft jaren lang het orgel in de Nieuwe Waalsche kerk bespeeld dat hij zelf aan de gemeente ten geschenke gaf.

- broer Henk, familiepapieren
De dood datum en jaar van Tante [S?] Luijtjes weet ik niet meer, maar Henk heeft ook nog familiepapieren van je vader in bezit en misschien kun je daar iets in vinden. Dat onze overgrootvader de oudste zoon was heb ik nooit geweten. Je oom Jan is geboren 28 October 1858 te Amsterdam en gestorven te Loosduinen in Januari 1921.

- vrouw, zoon en schoonmoeder
Het verheugt ons te vernemen dat je zelf met vrouw en zoon het goed maakt, jammer dat schoonmoeder weer minder is wat de gezondheid betreft, maar in haar toestand heeft men steeds ups en downs.
We verheugen ons er op je in de volgende maand weer eens te zien en hopen dat je zoon bij Schultink kan worden ondergebracht want we zijn nieuwsgierig hem weer eens bij te wonen, het is lang geleden dat hij in den Haag was. We hopen dat het goed gaat met zijn leeren op de nieuwe school, en dat je wat dat betreft genoegen aan hem moogt beleven.
Wat een rare zomer hebben we eerst hitte en nu weer koude, het is bij ons soms 65 graden een temperatuur waarmee we in den winter geen genoegen nemen. Ik hoop nu maar op den langsten dag, men zegt wel eens dat daarna pas de zomerdagen komen.

- tantes Fee (Felicie Jehu) en Jet (Henriette Jehu)
De tantes Fee en Jet maken het goed, met Jets verjaardag was het letterlijk audientie, zoveel bezoek dat ze kreeg. En nu basta kus je vrouw en zoon voor ons en dan tot ziens steeds: Je liefhebbende oude tante.


3 juli 1933

- aan Jan Engelman van CvW, Bergweg 20, Hilversum, 03.07. 1933

Het lied van Saïdjah werd eentonig:
Waar blijft uw stuk voor De Vrije Bladen?
Met slotreferein:
Wij kunnen niet wachten
Geen dag en geen nacht .....


7 juli 1933

- van mevr. M. van Norden-Van Kampen aan CvW, 07.07.1933 [coll. CvW jr.]

- overlijden schoonmoeder; brief dienstbode
U heeft zeker wel die vrouwen die op het kerkhof appart stond te kijken naar de begravenis van u Moeder.*  Nu dorsten wij niet naar u toe te gaan, wat ik gaarne had willen doen. Maar nu is het morgen dinsdag al weer 8 dagen geleden, en nu loop ik er elke dag over te pijnzen waarom niet je even bekend te maken en nu ben ik zoo vrij om het toch u te laten weten dat wij me 2 zusters en ik vroeger bij de oude Mevr Oyens in betrekking ben geweest ik als 2de meisje, en ben er bijna 2 jaar geweest toen ging ik trouwen later heb ik er nog wel eens gewerkt, toen ik zoo wat 2 jaar getrouwd was, kwam Mevr Oyens vragen of mijn man zin had om wisselloper en huisbewaarder te worden te worden, bij mijnheer Henk. Die had met de Heer v Leeuwen een bank op de […], en dat is gebeurt. Wij hadden een zoontje van net eén jaar, er zijn toen 2 meisjes bij gekomen, nu zal ik niet verder schrijven.
Mijn naam is M v Norden v Kampen. Ik ben 84 jaar dus 2 jaar ouder dan uw moeder.

* Overlijden 25-6-1933 schoonmoeder Geertruida Oyens -Van Lookeren Campagne


7 juli 1933

- van J. W. van Wessem aan CvW, 0 7.07.1933 [coll. CvW jr.]

- genealogisch onderzoek
Uw schrijven benevens de bescheiden van de familie van Wessem kwam t.z.t. in mijn bezit en ik zeg U dank voor Uw uitvoerige toelichtingen en toevoegingen aan de ons reeds bekende feiten. (...)
Ik heb uit de door U bijgevoegde geslachtsboom opgemaakt, dat Uw over-over-grootvader Jacobus en mijn over-over-grootvader Adrianus broers waren.

- Patriotten, Goejanverwellesluis
Is U er iets van bekend dat een Van Wessem een van de Patriotten was, die in 1787 de gemalin van den stadhouder bij Goejanverwellesluis hebben tegengehouden? (...)

- zegel brief: wapen - adel
Toevalligerwijs valt mijn oog op het zegel van Uw brief, ik zie dat U een kroon boven het wapen hebt; in onze familie is het niet algemeen gebruik de kroon erboven te laten aanbrengen.
Vermoedelijk is dit wapen het bewijs van afstamming van de Roermondsche familie?
Beteekent een kroon op het wapen niet adel?


10 juli 1933

- aan J. Greshoff van CvW, Bergweg 20, 10.07.1933

- Greshoff, Cantré
Onze letteren hebben elkaar blijkbaar gekruist. Ik ben vols­trekt niet boos, maar zat wel erg met de handen in het haar. Cvw geeft respijt tot september.
Mij persoonlijk kan het allemaal niets schelen, maar ik redi­geer een tijdschrift(je) en ik hou er niet van dit niet naar mijn beste vermogen te doen. Zeker zie ik je graag, als je 9 aug. in Hilversum bent. Dat hoor ik dan nog wel nader.


23 september 1933

- van Fenna de Meijier, den Haag, aan CvW, 23.09.1933

- De Vuistslag
Beste trouwe Constant,
Héél hartelijk dank voor je gelukwensch èn voor je boek, waar ik heel blij mee ben! Ik vind dat je overdreven dankbaar bent voor dat corrigeeren van je drukproeven! Ik deed 't met genoegen en hoop zeér 't nog eens voor je te mogen doen.
Als F. het minder druk heeft zal ze 'de Vuistslag" overlezen.
Je hebt gelijk: een boek volgt zijn noodlot. Er zijn goede boeken die (bij 't leven van de schrijver althans) niet op de rechte waarde worden geschat. De tijd schift en houdt over wat leven blijft. Misschien zal dit boek later je beste genoemd worden!

- huizenruil
Marie schreef aan Zus over 't mogelijk ruilen van onze huizen?
Maar dan lopen wij in tegengestelde richting van elkaar weg!!
Ben je weer aan't werk? Ik las in de Nieuwe Rott. Ct. je feuilleton over die fransch-engelsche dandy. Wat aardig, zulke figuren!


23 september 1933

- van Eric van der Steen aan CvW Bergweg 20, Hilversum, 23.09.193

Gaarne zou ik van U willen vernemen of inderdaad zooals het bijgaande berichtje zegt De Vrije Bladen in 1934 niet meer zullen verschijnen. Het was n.l. mijn bedoeling voor die komende jaargang bij de redactie van uw tijdschrift een bundel verzen in te zenden; als nu De Vrije Bladen worden opgeheven zou ik naar een andere wijze van uitgeven uit willen zien.


begin oktober 1933

- aan Victor van Vriesland van CvW, ongedateerd, voor 05.10.1933, zie br. aan Engelman

- reorganisatie DVB - opheffing Forum*
Ik sprak gisteren te Utrecht Jan Engelman, op diens verzoek. De kwestie is deze, dat op het oogenblik de constellatie bijzonder goed is om tot één enkel gecentraliseerd jongeren-tijdschrift te komen, in casu De Vrije Bladen. Ten eerste, omdat Forum met januari verdwijnt - dit geheel in vertrouwen, dus niet voor publicatie nog vatbaar, daar het ontleend is aan een particulier schrijven van Ter Braak aan Marsman -. Ten tweede, omdat Het Venster verdwijnt en ten derde, omdat Nijmegen een nieuw blad wil oprichten, dat van de Bourbon, waarover het reeds in de krant ging.
Engelman stelt nu voor alles in De Vrije Bladen te centraliseeren, dus het tijdschrift weer zijn ouden vorm te geven. De Nijmeegse groep is tot samenwerking bereid en accepteert opname in De Vrije Bladen. Engelman acht deze samenwerking van belang, omdat de Nijmegenaars vooral veel aanhang onder lezers hebben, dus met het oog op de abonnementen.

- redactieraad
Om “alle partijen tevreden te stellen” heeft Engelman het volgende uitgevonden:
Voortaan heet de Redactie: Raad van redactie. Daarin zouden zitting hebben: H. Marsman, M. ter Braak, jij, ik, en L. de Bourbon. Jan Engelman is dan secretaris der redactie en bij hem komt de copij in. Er is geen vrees voor verroomsching, daar er maar twee zijn tegen vier anderen.
Mij lijkt het plan werkelijk niet geheel van geniale combineerzin ontbloot en ik vind, dat inderdaad nu het juiste moment is aangebroken.
Doen mij het bijzondere genoegen en antwoord me even per keerende. Marsman en de Bourbon accepteerden al, ter Braak zal gevraagd worden. Jij stemt toch ook toe? De werk van de raad van redactie bepaalt zich alleen tot de “moeilijke gevallen”, Engelman krijgt in zekeren zin plein pouvoir, wat hem toevertrouwd is, meen ik. Verder houden wij, door zoo nu en dan samen te komen, de controle over den gang van zaken. Maar laat Engelman het zakelijke doen, dat aan een tijdschrift gedaan moet worden, hij is vol ambitie.
Als [ik] een toestemmend bericht van je heb gaan Engelman en ik direct naar De Spieghel.

* Forum 1931-1935; Het Venster 1931-1936


4 oktober 1933

- over CvW, Menno ter Braak aan E du Perron, 04.10.1933, in: Briefwisseling II EdP-MtB

- reorganisatie DVB - opheffing Forum
Ik heb vandaag een conferentie met Vic gehad, die kwam met een van v. Wessem afkomstig voorstel. (deze jonge man heeft blijkbaar twee jaar lang geduldig zitten wachten op een levenskans! Schoon en rijk leven!). Het komt hierop neer: De Vrije Bladen herleven in den ouden vorm, maar verdubbeld in omvang, en ‘nemen’ pro forma (om de abonné’s te krijgen) Forum en Het Venster, die beide opdoeken, ‘op’.

- nieuwe redactie
Er komt een nieuwe redactie, waarvan Jan Engelman secretaris is, bestaande uit: Vic, v. Wessem (natuurlijk!), Marsman (als hij niet al te veel reist) Engelman, de Bourbon en ter Braak (de laatste twee resp. Als vertegenw. van de verdwenen tijdschriften). - Het plan lijkt me, gegeven de omstandigheden niet zo dwaas, al heb ik het niet op dien bastaard van Lodewijk XVI. Papier hebben wij dan tenminste, als er gestemd wordt, zal ik in veel gevallen op Vic en Marsman kunnen rekenen. Ik schrijf het je vast maar even, er is nog niets definitief. Niet onaardig zou zijn, dat de V. Bl., na een Forum-purgatie in de letterkunde, weer opdoken! Schrijf me erover.


5 oktober 1933

- aan Jan Engelman van CvW, Bergweg 20 Hilversum, 05.10.1933

- reorganisatie DVB
Van Vriesland schrijft mij, ook namens ter Braak, dat zij accoord gaan, behalve met het begrip Redactieraad. Zij vinden zichzelf “nog te jong voor een puur decoratieve rol”.
Nu, de Bourbon zal toch niet op een woordje dood blijven, of hij nu redactielid of raad van de redactielid is? Jij wordt in ieder geval secretaris.

- bezwaren opzij zetten
Het lijkt me thans meer dan ooit een uitstekend plan, er geschiedt nu een concentratie als er in ons land niet veel voor komt. Wij moeten nu alle kleine persoonlijke bezwaartjes tegen dezen en genen eens op zij zetten, de hoofdzaak is een behoorlijk tijdschrift der jongeren met zijn allen te maken.


6 oktober 1933

- over CvW, E du Perron aan Menno ter Braak, 06.10.1933, in: Briefwisseling II EdP-MtB

- reorganisatie DVB - opheffing Forum
Het plan om Forum te laten versmelten met De Vrije Bladen lijkt me gewoon een klucht. Ik hoop dat je je er niet toe leent, anders dan als medewerker. Laat ons allebei, als het zoo uitvalt, wat in de V.B. zetten, maar ga alsjeblieft niet als ‘een restje van Forum’ in die redactie zitten. Jij met Vic, Van Wessem en de Bourbon samen in een herleefde V.B. vind ik een achteruitgang, en voor het publiek idioot.


9 oktober1933

- aan J. Greshoff, Brussel, van CvW, Bergweg 20 Hilversum, 09.10.1933

CvW stuurde Greshoff een stuk uit zijn roman [waarsch. De Vuistslag] naar Groot-Nederland, omdat hij niet wist dat Greshoff in zijn nieuwe functie aldaar de poëzie verzorgt.    


10 oktober 1933

- van Menno ter Braak aan CvW, 11.10.1933

- reorganisatie DVB - opheffing Forum
Naar aanleiding van het plan “Vrije Bladen […]-vivi”, nog dit:
Mocht de […] met De Spieghel niet vlotten, dan zouden Vic en ik hier ook een poging bij Zijlstra kunnen doen. Ik kan gen succes garanderen, maar bij de combinatie van abonné’s zou toch de mogelijkheid bestaan, dat J. er over zou denken.
Ik heb reeds met du Perron over de quaestie gecorrespondeerd , daar hem, bij de opheffing van “Forum”, het plan natuurlijk ook aangaat: hij verklaart zich accoord met mijn optreden als redacteur van de ev. nieuwe V.Bl. Het lijkt ons echter, na overleg, geen van beiden wenschelijk, dat “Forum”in de V.Bl. wordt opgenomen, daar het nieuwe tijdschrift toch een totaal ander karakter zal moeten dragen (het zal minder eenzijdig het beeld van één richting geven). Maar natuurlijk doen onze medewerkers mee; en ook de lijst der abonné’s zal Zijlstra vermoedelijk wel af willen staan, zoodat die menschen over kunnen gaan.
Stel mij s.v.p. spoedig in kennis van de vorderingen, die het project maakt.
Opschieten lijkt mij wel gewenscht; want ev. kunnen wij in het laatste “Forum”- nummer een opwekking tot overgaan plaatsen?


14 oktober 1933

De Groene Amsterdammer: Straatmuziek door CvW
“Men mag wel degelijk een cabaret- of filmlied een straatlied noemen, zoodra de volksman een eigen verwoording aan de inhoud van de eigenlijke tekst heeft gegeven, ja, soms bij het bekende wijsje iets heel nieuws heeft gemaakt wat de woorden betreft, hetgeen vaak voorkomt, zoodat alleen de muziek nog aan het oorspronkelijke herinnert.”


17 oktober 1933

- over DVB - Forum; in: Briefwisseling II, EdP-MtB

- reorganisatie DVB - opheffing Forum
Het Vaderland van 17 Oktober 1933 vermeldde dat na December 1933 Forum zou ophouden te bestaan, en dat onderhandelingen werden gevoerd over een samensmelting van Forum en De Vrije Bladen, waarbij voor een gereorganiseerd D.V.B. werd gedacht aan een redactie, bestaande uit Louis de Bourbon, Menno ter Braak, Jan Engelman, V.E. van Vriesland en C. van Wessem. 


21 oktober 1933

- over CvW, E du Perron aan Menno ter Braak, 21.10.1933, in: Briefwisseling II EdP_MtB

Heeft Jan [Greshoff] je geschreven van de reorganisatieplannen van Gr. Nederland? Als men werkelijk iets van dat tijdschrift maken kan, dan lijkt het mij niet 10 x maar 100 x verkieslijker dat jij met Jan in die redactie gaat, dan met Van Wessem en 4 of 6 anderen in de V.B. Je kunt dan ook voor ‘ons’ oneindig meer doen, dunkt mij.


25 oktober 1933

 - over CvW, Menno ter Braak aan E du Perron, 25.10. 1933, in: Briefwisseling II EdP-MtB

- reorganisatie DVB; Engelman
Ik kom juist terug van een bijeenkomst in Utrecht met Engelman en v. Wessem, over de V.Bl. -quaestie. Het resultaat is, dat ik me (als redacteur tenminste) uit de affaire heb teruggetrokken, ook al in verband met mijn bespreking met Zijlstra (z.b.), maar vooral, omdat E. van deze combinatie een soort particuliere zaak van hemzelf wilde maken. Hij zou n.b. uitmaken, wat er in kwam, en wij zouden ‘toe zien’! Nu, voor een dergelijk spel voel ik niets.

- medewerking Ter Braak
Ik heb hem gezegd, dat hij, als Forum tenminste zou verdwijnen, op mijn medewerking kon rekenen en waarschijnlijk op het jouwe ook, maar niet op een schijn redacteurschap. E. heeft, geloof ik, een soort rare eerzucht op dit gebied, minder duidelijk weliswaar dan de goede Stan, die er bij zat te hunkeren naar zijn postje.

- CvW: rancune Forum
Hij zit vol rancune nog, over Forum, lanceerde telkens een hatelijkheidje over dingen uit 1931, die ik werkelijk totaal vergeten was! Van het heele bestaan van Forum heeft hij niets gemerkt, dan dat het ‘onvoorzichtig was opgezet’ en te ‘eenzijdig’ natuurlijk. E. zag de verhoudingen reëler, maar hij is toch ook niet vies van een klein pauselijk stoeltje. Onder het mom van ‘noodcombinatie’ moeten wij achter het tweespan Engelman-v.Wessem aan, dat zie ik wel. Maar dan als red. in geen geval, en als medewerker in het uiterste geval! Het rook er weer echt naar litteratuur op zijn hollandsch; een Christus zag op mij neer, tegenover hem zat Constant. Stukken, die al te polemisch waren, of het katholicisme aantastten, kon hij trouwens niet opnemen, zei Engelman nog. 
Zie ook: E du Perron aan J. Greshoff, 27.10.1933, in:. EdP Brieven IV.
Wat Jan Engelman bezielt met zijn dictatuur mag Joost weten. Ik vraag me af met wat voor smoel hij zulke voorstellen dùrft te doen aan iemand als Menno (de flapdrol Van Wessem zullen we maar buiten beschouwing laten).


27 oktober 1933

- over CvW, E du Perron aan Menno ter Braak, 2710.1933, in: Briefwisseling II, EdP-MtB

- reorganisatie DVB
De reorganisatieplannen met Stan en Engelman las ik. Ik ben als jij, desnoods  medewerker.
Voorlopig houden we het dus op Forum. En Vestdijk moet ja zeggen.

- de dood van Forum
Iedereen schrijft mij (Jany, Kramers, etc.) over den dood van Forum. Ik vind die Pannekoek-Greshoff-inlichtingendienst van Het Vaderland verdòmd vervelend! Wil je in elk geval protesteeren, of mijn protest gewijzigd doorzenden?


eind oktober 1933

- aan Jan Engelman van CvW, ongedateerd, waarsch. eind okt.ober 1933

- Forum - DVB oude stijl
Ik zal maar aannemen, dat ik om den gang van zaken niet te vertragen van veel onkundig ben gehouden, waarvan ik wel graag gehoord had. (Daarom moest mijn briefje aan De Spieghel voor deze ook eenigszins alarmeerend uitvallen, daar ik niet anders vermoedde dan wat wij allen toch vermoeden: dat door het wegvallen van het aandeel, dat het verdwenen “Forum” in den basis van het gevraagde abonneestal zou hebben uitgemaakt, de zaak ging mislukken. Ik acht een herstel van de Vrije Bladen in den ouden vorm naast een bestaande Forum nòg een riskant geval, omdat beide tijdschriften het van dezelfde soort medewerkers moeten hebben. Maar als de dames er haar goed en bloed voor over willen hebben, mij wel. Wij zullen het echter wel moeilijker krijgen om een geheel bevredigend tijdschrift niet alleen in stand te houden, maar ook te laten floreeren.

- redactiesecretaris
Ik wou je daarom in dezen geest een voorstel doen, dat jouw werk ongetwijfeld zal verlichten:
n.l. mijn adres op te geven voor het inzenden van de copy, op deze wijze: Alle stukken voor de Redactie bestemd te zenden zonder vermelding van persoonsnamen: Bergweg 20, Hilversum.
Ik doe dit voorstel niet alleen omdat verscheidene der betrokkenen zulks geopperd hebben, maar ook omdat het mijzelf voorkomt, dat dit jouw werk zal verlichten (ik beschik over meer tijd dan jij, er is een onveranderlijk adres, omdat het huis, dat ik bewoon, mijn eigendom is, en vertraging kan het niet geven, waar ik je toch geregeld, b.v. Woensdags, in Amsterdam kan spreken met de ingekomen copy, doe daarna de correspondentie af - speedcopy kan ik je zelfs onmiddellijk doorzenden of, als ik daartoe reeds je aanwijzing heb, aan de Spieghel - en het bevordert tevens de overzichtelijkheid van het geheel. Er is dus alles voor.

- tegen Bloem, Buning in DVB
Ik ben alleen tegen opname van ouderen als Bloem en Buning in de adviseerende groep, het moet een tijdschrift van jongeren blijven en in ieder geval Buning acht ik naar mentaliteit, werkzaamheid en ook naar persoonlijkheid thans niet meer in De Vrije Bladen op zijn plaats.
Ik kom Woensdag om 2 uur op De Tijd.
Het zou met het tijdschrift dan zoo worden (wanneer het bovenstaande je instemming heeft: De Vrije Bladen, enz, onder algemeene leiding van Jan Engelman, in geregelde samenwerking met een adviseerende groep van medewerkers, waartoe, enz. 


begin november 1933

- aan Jan Engelman van CvW, ongedateerd, waarsch. begin november

- tegen Buning; Slauerhoff
Je moet me niet misverstaan. Ik heb geenszins willen beweren, dat ik de door jou genoemden niet als medewerkers voor De Vrije Bladen zou wenschen, maar ik acht hun toetreden tot een adviseerende groep niet juist, omdat vooral Buning normen aanlegt, die veel te eng en te eenzijdig zijn. Ik heb hem immers zelf eenige jaren in de redactie meegemaakt. Had het aan hem gelegen dan was er nooit een gedicht van Slauerhoff in De Vrije Bladen verschenen, daar zijn regels het vereischte aantal voeten missen! 
Hierbij een stelletje copij, die over is gebleven en waarover wat betreft de aanname ook nog niet is beschikt. Wellicht is er iets bij. Zeeker bij de gedichten van Noordstar, b.v. De stedemaagd.
Zie ik je den volgenden Woensdag? Om 11 uur op De Tijd?


december 1933

- aan Victor van Vriesland , ongedateerd, december 1933

- Forum
Ik had een bespreking met de dames van De Spieghel. Zij moesten toegeven, dat je vrij was naaste je redacteurschap van De Vrije Bladen ook redacteur van een ander blad te wezen, ook kon ik ze de overtuiging bijbrengen, dat je redacteurschap van Forum niet noodzakelijk je werk voor De Vrije Bladen behoefde te benadeelen.

- DVB als vuilnisvat
Maar onder vier oogen gezegd: het wordt nu geheel een vertrouwenskwestie tusschen ons, ik mag er wel op kunnen rekenen, dat je de beide functies zonder partijdigheid voor Forum zult waarnemen. Want je zegt: Forum neem geen bijdragen van twee vel lengte op, maar plaatst Forum dan nooit vervolgstukken? Ik zou niet graag het gevoel hebben, dat De Vrije Bladen als het vuilnisvat van Forum gingen optreden (je begrijpt wel hoe ik dat meen).

- Vic van Vriesland onmisbaar
Aan de andere kant kan ik je medewerking in het verkrijgen van copij voor De Vrije Bladen zooals dat tot nog toe is geschied, onmogelijk missen. Je moet mij in dat opzicht nog eens een duidelijke verklaring geven, want anders zet ik de zaak liever niet voort en leg er persoonlijk, als redacteur, het bijltje bij neer.
Kan ik echter volkomen gerust wezen, dan maar weer met goeden moed vooruit. Begin maar met mij het adres van Noordstar (Tammes) te geven, wij moeten zien dien bundel toch nog, desnoods in januari al uit te brengen.

- NRC
En denk je ook nog eens aan de Rotterdammer, er werd in lang niets meer van mij geplaatst, voor zover ik dat uit de toegezonden bewijsnummers kan opmaken.
Er gebeuren anders zonderlinge dingen in de wereld der letteren: Menno ter Braak, de anti-schoonheidsman arbiter over de schoone letteren in het Vaderland!!


1933

-
De vuistslag door Constant van Wessem, Amsterdam P.N. van Kampen & Zoon N.V.

- Binnenpagina:
Motto van Goethe: “Denn alle schuld rächt sich auf Erde”.
Een vuistslag valt in het leven van een mensch.
Dat moet gewroken worden!
Maar niet steeds is de rechte lijn de korstte verbinding tusschen twee punten.

- Omslagtekst:
Dit boek is een modern boek.
De man geeft de vriend van zijn echtgenoote een vuistslag en heeft pas zijn voldoening als hij die vuistslag terugkrijgt.
De man, de vriend en de vrouw staan ons ten voeten uit getekend. Men zou geneigd zijn te zeggen als persoonlijke onpersoonlijke wezens als dit niet zo wonderlik klonk. Ze zijn werkelik en toch onwerkelik als de marionetten uit het spel, waarvan Constant van Wessem de vertoner is. Het geeft ons een kijk op het huidige ondermaanse, hoe vlot, hoe snel en tegelijk hoe leeg dit alles is en Constant van Wessem is er buitengewoon in geslaagd om ons naar die beklemmende sfeer van de alomheersende geblaseerdheid mee te nemen.



1933

Een huwelijk dat af- en aanging. Burgermans-blijspel in acht tooneelen, door C.J.Kelk. Met medewerking van Chasalle. Marnix-pers, Amsterdam, 1933.